Brilsmurf | Keratoconus, wat is dat?

Dat ik slecht zag wist ik wel, maar dat ik ZO slecht zag had ik werkelijk waar geen idee van! Om zwanger te worden heb ik veel hormonen moeten spuiten en slikken. Hierdoor konden ze mijn oogtest (links -10) toen niet serieus nemen, want hormonen kunnen ervoor zorgen dat je slechter gaat zien. Na mijn zwangerschap kon het zicht ook wel weer beter worden, dus ik moest het afwachten. Om mijn exacte sterkte te weten moest ik wachten tot ik gestopt was met de hormonen of tot 5 maanden na mijn zwangerschap. #wachtenduurtlang

De nieuwe oogmeting

In augustus, 5 maand na mijn zwangerschap, heb ik weer een nieuwe oogmeting gedaan. Dit was wel even schrikken, want nu kwam er links -12 uit qua sterkte. Er werd mij dus aangeraden om naar de oogarts in Deventer te gaan.

Het oogonderzoek

Omdat er zo’n te kort is aan oogartsen, moest ik lang wachten en kon ik 13 januari dan eindelijk terecht voor een oogonderzoek. Ik heb mijn moeder meegenomen, want ik mocht door bepaalde druppels in de ogen niet terug rijden. Hierdoor ga je namelijk wazig zien. Ik dacht dat ik met een half uur wel weer buiten stond, maar dat was niet zo. Ik werd van kamer naar kamer gestuurd; kamer 3 (de oogmeting), kamer 6 (de oogarts) en kamer 9 (foto’s van het oog maken) en daarna weer terug naar kamer 6 voor de uitslag.

De uitslag

Nou mevrouw u heeft een afwijking in de ogen genaamd Keratoconus! Huh, wat, hoe dan? Ik had geen idee waar hij het over had. Maar het werd mij al snel duidelijk, het zicht kan niet beter worden en alleen maar verslechteren. Hiervoor moet ik over 4 maand (mei) weer terug komen voor hetzelfde onderzoek om te kijken of het progressief is en of een operatie zin heeft.

Ik liep een beetje teleurgesteld het kamertje uit, want ik dacht dat ze mijn ogen wel konden laseren en dan zou ik nooit meer een bril hoeven te dragen . Helaas was dat niet zo!

Wat is keratoconus?

Mijn moeder vroeg aan mij wat ik nou precies had en ik kon het niet omschrijven, dus heb ik gegoogled.

Keratoconus is een aandoening waarbij het hoornvlies naar buiten uitsteekt als een kegel. Het is niet duidelijk waarom keratoconus bij sommige mensen optreedt, maar we weten wel dat het symptomen veroorzaakt door zowel misvorming van het hoornvlies als littekenvorming op het hoogtepunt van de misvorming.

Keratoconussymptomen beginnen over het algemeen als normaal troebel zicht, dat lijkt op het wazige zicht door veel voorkomende refractiefouten of astigmatisme.

Het kenmerkende symptoom van keratoconus zijn echter de spookbeelden rond een voorwerp. Die kunnen er ook uitzien als streperige of flakkerende vervormingen, en gaan vaak gepaard met gevoeligheid voor fel licht en soms met jeuk.

Keratoconus veroorzaakt over het algemeen ook slecht nachtzicht. Visuele vervormingen en wazig zicht zijn sterker bij weinig licht, omdat de pupil zich opent om meer licht op te vangen en daardoor meer van het onregelmatige oppervlak van het hoornvlies blootstelt.

Nou dat dus! Gelukkig heb ik wel een vervolgafspraak bij een lens specialist, want ik krijg een hybride lens. Zodat ik toch zo goed mogelijk kan zien en met bril is dat niet haalbaar.

Lenzen

Voordat ik uiteindelijk de Hybride lens kreeg waren we 2 maand verder. Hij moest namelijk speciaal voor mij gemaakt worden en mijn zorgverzekeraar moest het nog goedkeuren. Op 8 maart kreeg ik mijn lens. Dit wordt vervolgd in een blog over de eerste 2 weken met lenzen.

#doeibrilsmurf

2 antwoorden op “Brilsmurf | Keratoconus, wat is dat?”

  1. Herkenbaar als je bij de oogarts zit moet je inderdaad van de ene kamer naar andere kamer. Fijn dat ze nu in ieder geval weten wat het is! Ik heb niet tzelfde als jij hoor maar ik heb ook oogbeperking. Succes met je nieuwe lens! ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.