18 leertips en tips om te plannen!

In 2017 werd ik moeder van Noméh, helemaal blij en gelukkig natuurlijk. Alleen werd ik wel wat drukker. Na de bevalling liep ik achter met mijn examens, want ik had natuurlijk volop genoten van mijn zwangerschap, verlof en de tijd daarna. Ik had ik die periode niks voor school gedaan, dus ik had leertips nodig en vroeg hiervoor Lisanne Visse van ‘We leren samen’ , zij was mijn heldin en gaf mij DE leertips die ik nodig had. Met de tips kon ik een goede planning maken, grenzen aangeven en had ik ook nog eens tijd voor leuke dingen. Een echte aanrader om ze eens door te nemen, want ze zijn voor iedereen bruikbaar!

Aan alles komt een einde; toen ik weer naar school ging kwam ik’ erachter dat het als “studentmommy” belangrijk is om goed te plannen, want naast mijn studie heb ik ook nog mijn gezin en werk. Op dit moment vind ik het nog steeds lastig om daarin de balans te vinden en heb daarom de leertips van Lisanne er weer even bij gepakt. Ze helpen mij de komende tijd weer de toetsweken door en een goede planning te maken. Deze balans gun ik iedereen, dus hierbij de tips.

Lees ook; PCOS || Gepland zwanger tijdens de studie

De 18 leertips en tips om te plannen:

  1. Maak een overzicht van alle verplichtingen. Geef vervolgens aan hoeveel tijd/dagdelen je moet besteden aan elk onderdeel en bedenk welke zaken (zeer) belangrijk zijn en welke (minder) niet.
  2. Bespreek met collega’s, familie, vrienden en je partner waar je tegen aan loopt. Ze zullen je hierdoor beter begrijpen. Als je een keer niet kan, weten ze waarom. Verder kun je aangeven wat jij nodig hebt om alles (studie, werk, gezin, hobby’s, etc.) te regelen.
  3. Bespreek met je partner wat je voelt en nodig hebt. Dus maak je vragen, problemen, gevoelens en wensen bespreekbaar. Verdeel vervolgens de taken. Je partner kan best een keer de boodschappen doen.
  4. Hoe zorgen jullie voor de kinderen? Wanneer gaan de kinderen naar de opvang, sport en/of school? Heb je een oppas? Je hebt dan je handen vrij. Ga je dan ontspannen, werken of studeren? Wanneer je kind slaapt, zal je bijvoorbeeld kunnen studeren of iets in huis kunnen doen.
  5. Blokken en plannen zijn toverwoorden! Zet een kruis in je agenda en benut de tijd voor je studie. Kijk goed wanneer je opdrachten moet inleveren, wat je moet leren en hoeveel tijd je dan nodig hebt.
  6. Maak een to-do-list voor een dag of hele week. Je ziet dan wanneer je tijd hebt voor je gezin, werk en studie.
  7. Creëer tijd, ruimte en rust voor je studie.
  8. Zorg voor een fijne en rustige werkplek. Kun jij thuis werken of vind jij het prettig om op school aan de slag te gaan? Vaak hoor ik dat ouders hun kinderen naar school brengen en dan zelf naar school gaan om daar te werken aan opdrachten.
  9. Wissel het af! Even pauze houden (iets leuks doen, wandelen, een huishoudelijke taak, etc.) helpt om vervolgens weer goed te kunnen studeren.
  10. Geniet extra van de vrije momenten. Een gezinnetje, wat een rijkdom! Ga anders even in bad, drink een kopje koffie (wel warme koffie, haha) met een vriendin, etc. Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning.
  11. Durf nee te zeggen.
  12. Ga een keer niet naar de sport, als je weet dat je opdrachten moet inleveren. Ga als het studieonderdeel af is.
  13. Accepteer dat je niet alles tegelijk kan doen. Houd rekening met drukke periodes (pieken). Wellicht kan je partner dan wat meer doen in het huishouden of andere taken van je overnemen. Laat anders de boel de boel: De was kun je na de toets ook opvouwen. Bekijk welke dingen eerst moeten gebeuren.
  14. Maak je doelen zichtbaar! Som denk je: “Waar ben ik aan begonnen?! Ik stop.” Niet doen, houd vol. Na je toets haal je een mooi cijfer en na de opleiding heb jij een diploma! Schrijf je doelen op een briefje of bord. Je ziet waar voor je het doet.
  15. Wees lief voor jezelf. Na een drukke schoolperiode (toetsweek) mag je best ‘even adem halen’. Ga wat leuks doen met je geliefden. Vier je resultaten en succes met hen!
  16. Stel die ene opdracht niet uit! Ga zitten, neem een kop koffie, wat lekker en ga aan het werk. Als je de opdracht hebt uitgevoerd, ben je klaar!
  17. Bespreek je situatie indien nodig met je studieloopbaanbegeleider. Zij spreken vaak studenten die een gezin hebben en ook werken. Je bent niet de enige. Gun jezelf extra studietijd, als het nodig is. Dat hoeft natuurlijk niet; een gesprek kun je juist weer energie geven om de studie in de gestelde tijd af te ronden.
  18. Wees ook blij met een 6. Je hoeft niet altijd een 10 te halen.En zo is het; beter een 6 zonder stress, dan een 7 zonder leven zeg ik altijd. Haha. Hopelijk kunnen jullie de leertips voor bij het studeren en tips voor plannen ook gebruiken. De tips zijn niet alleen voor de studenten onder ons, maar ook voor de drukke moeders en ondernemers die balans nodig hebben in hun leven. Heel veel succes met de tips en ik hoor graag of ze geholpen hebben. 

Praktische informatie
Heb jij hulp nodig bij het studeren of heb je een kind met studieproblemen? Kijk dan op  www.welerensamen.nl of neem hier gelijk contact met Lisanne op.

Good luck!

Veel liefs,
Charell

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.